Sėkmingam gyvenimui svarbu ne tik skaičiai

Prieš metus inovatyviausio socialinių dalykų mokytojo vardą gavusio Algio Bitauto teigimu humanitariniai ir socialiniai mokslai kartais nepelnytai gali būti nustumiami į antrą planą.

„Šiandien mes vis dažniau ir daugiau girdime, kad darbdaviams nuolat reikia ir trūksta tiksliųjų mokslų ir gamtos mokslų (matematikos, biologijos, chemijos ir fizikos) atstovų ir specialistų. Jaunuoliai, nuolat tai girdėdami, gali susiformuoti iškreiptą vaizdą, kad būtent tik tikslieji mokslai sukuria pridėtinę vertę didžiosioms verslo korporacijoms, įmonėms bei apskritai valstybei,“ – pastebi A. Bitautas.

Savo veikla mokytojas siekia vaikams parodyti, kad ne viską lemia tik skaičiai, didelę svarbą šiuolaikiniame pasaulyje gyvenančiam žmogui turi emocinis intelektas, kultūra, erudicija. „Labai svarbu ne tik tikslieji mokslai, bet ir kaip žmogus jaučiasi apskritai. Jei jis gerai jaučiasi, yra laimingas, tai natūralu, kad jam seksis bet kurioje gyvenimo srityje,“ – mano A. Bitautas.

Apie socialinių dalykų svarbą jaunam žmogui kalba ir inovatyviausio socialinių dalykų mokytojo nominacijos steigėjo „Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė. Jos teigimu, mokykla, gali tapti erdve, kurioje jaunas žmogus su mokytojo pagalba, gali išbandyti save realiose situacijose: „saugioje aplinkoje planuoti ir išnaudoti biudžetą, dalyvauti darbo pokalbiuose, investuoti į akcijas ir obligacijas, taip mokantis priimti sprendimus ir vertinti rizikas,“ – siūlo J. Cvilikienė.

Tačiau, instituto vadovės teigimu, vienas svarbiausių aspektų yra tai, kad socialiniai dalykai ugdo pasaulio pilietį. „Jie padeda suprasti koks pasaulis yra mažas ir didelis tuo pačiu metu, ir kaip mes visi tarpusavyje glaudžiais susiję. Tai leidžia suvokti, kaip, pavyzdžiui, mūsų sprendimas mokėti mokesčius veikia švietimo sistemą, o pakuočių rūšiavimas – planetą,“ – akcentuoja J. Cvilikienė.

Vertinti informacijos patikimumą – iššūkis, kurį galima pasiruošti įveikti

J. Cvilikienės pabrėžia, kad vaikams reikia ne tik žinių. Įgūdžiai, kaip kritinis mąstymas, kūrybiškumas, mokėjimas parodyti savo gebėjimus, dirbti komandoje yra būtini norint prisitaikyti šiandienos darbo rinkoje. Jos teigimu, dar vienas iš šiomis dienomis itin aktualių gebėjimų – tai žinojimas kaip atskirti tikras naujienas nuo melagingų.

Šiems teiginiams pritaria ir A. Bitautas. Mokytojas pabrėžia, kad pedagogas neturi atsilikti nuo nuolatos besikeičiančio pasaulio. „Didelis informacijos srautas, srūvantis iš interneto platybių, verčia perkošti visa, kas pasiekia tave ir tavo mokinius,“ – primena A. Bitautas.

Į tai atsižvelgdamas mokytojas pateikia užduotis, kurios skatina vaikus susipažinti ir vertinti mintis, skelbiamas įvairias istorijos klausimais. „Mokiniams būtina pateikti įvairius, skirtingas nuomones atspindinčius šaltinius, juos kritiškai vertinti,“ – pasakoja A. Bitautas.

Pavyzdžiui, kaip reikėtų vertinti, ar tam tikri sukilėliai bei partizanai buvo ir Holokausto vykdytojai, ir laisvės kovotojai. „Daugiaperspektyvaus vertinimo galimybė atveria mums supratimą, kad dalis laisvės kovotojų galėjo prisidėti prie Holokausto, bet tai nepaneigia teisės juos vadinti laisvės kovotojais, kaip ir neatperka nusikaltimų. Turime mąstyti, kad tas pats asmuo galėjo turėti keletą skirtingų vaidmenų – tai leistų mums suprasti, kad turėtume nei smerkti, nei išteisinti, o siekti tai suvokti kaip skaudžią istoriją,“ – pažymi A. Bitautas.

Juk ir šiandien dažnai pasitelkiant propagandines priemones bandoma parodyti, kad pasaulis yra tik “juodas” ar “baltas”, tokiu būdu siekiant supriešinti visuomenę, didinti poliarizaciją. Tiek istorijos, tiek kitų dalykų pamokos ne tik gali, bet ir turi prisidėti prie to, kad mokiniams būtų ugdomi gebėjimai, būtini sėkmingam gyvenimui bei aktyviam pilietiškumui.

Inovatyviausių mokytojų apdovanojimai 2019 – didelio verslo, valdžios ir švietimo bendruomenės dėmesio susilaukusi iniciatyva, kurios tikslas – skleisti žinią apie puikius mokytojus Lietuvoje ir jiems atsidėkoti. Daugiau informacijos apie iniciatyvą galite rasti puslapyje www.mokytojuapdovanojimai.lt